← Terug naar overzicht Toepassingen

Optrekkend Vocht

Producten voor het injecteren van muren tegen  optrekkend vocht.

Optrekkend Vocht

Opstrekkend vocht kan worden gedefinieerd als het optrekken van uit de grond afkomstig water in de vochtdoorlatende structuur van een muur. Het water  stijgt op in de poriën (capillairen) van het metselwerk onder invloed van een proces dat ‘capillariteit’ wordt genoemd. Met andere woorden: de muur werkt als een spons. De belangrijkste weg waarlangs water opstijgt is de mortel van het metselwerk. Wanneer water van de ene steen naar de andere wil doordringen moet het altijd doorheen een horizontale of verticale mortellaag. De mortel vormt dus de enige ononderbroken weg waarlangs water in een muur kan opstijgen.

De gevolgen van optrekkend vocht manifesteren zich als volgt: verwering en aantasting van het metselwerk onder invloed van zouten en vorst, aantasting van het aanzien van de bouwmaterialen en het verloren gaan van de afwerking en het schrijnwerk, corrosie van metalen elementen, ontwikkeling van schimmels of zwammen die op hun beurt een nadelige invloed kunnen hebben op de gezondheid van bewoners of gebruikers, sterk verminderde warmte-isolatie van massieve buitenmuren.

De zouten zijn de belangrijkste oorzaak van schade. Hoge zoutconcentraties, voornamelijk chloriden en nitraten, verhinderen vaak het optimaal uitdrogen van de muren als gevolg van hun hygroscopische eigenschappen. 

Een correcte behandeling tegen optrekkend vocht bestaat uit twee delen:

- het capillair opstijgen van water in de muur stoppen met een chemische vochtwerende laag 

- het verwijderen van vochtige en zoutbelaste pleisters en het aanbrengen van een geschikte muurafwerking die de doorgang van restvocht en hygroscopische zouten naar het muuroppervlak moet verhinderen.

Meer info over optrekkend vocht.

Of contacteer ons